Σχετικά

Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πράσινου Ταμείου και ειναι αρμοδιες για την εξέταση των Αντιρρήσεων που προκύπτουν κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών. Συγκροτούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας στην έδρα της Διεύθυνσης Δασών εκτός εάν καθοριστεί διαφορετική έδρα με την απόφαση συγκρότησης. Οι ΕΠ.Ε.Α. που υπάγονται σε κάθε Διεύθυνση Δασών μπορεί να είναι περισσότερες από μία και συγκροτούνται από ένα δασολόγο, υπάλληλο του Δημοσίου ή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). Αποτελούνται από πρόεδρο, γραμματέα και μέλη, η αμοιβή των οποίων αναφέρεται στις σχετικές διατάξεις του νόμου.

Δικαίωμα άσκησης αντιρρήσεων σε αυτές έχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επικαλούνται για τη θεμελίωση του έννομου συμφέροντός τους εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα στις εκτάσεις που περιλαμβάνονται στον αναρτηθέντα δασικό χάρτη. Για την παραδεκτή άσκηση των αντιρρήσεων απαιτείται η συλλογή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών που αναφέρονται στην σχετική διάταξη .

Αντιρρήσεις ειδικά κατά της παράλειψης να περιληφθεί στο δασικό χάρτη ορισμένη έκταση μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και, ιδίως, οι Ο.Τ.Α. Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγεται η έκταση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εθνικής εμβέλειας και άλλα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στους σκοπούς των οποίων περιλαμβάνεται η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Το Πράσινο Ταμείο όπως ορίζεται στον ιδρυτικό νόμο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και Αποτελεί συνέχεια του «Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων». Ως βασικό σκοπό  έχει την ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος μέσω της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων που προβλέπονται στους σχετικούς νόμους.

Οι  Πόροι του Πράσινου Ταμείου προέρχονται από διάφορες πηγές χρηματοδότησης, κύρια μεταξύ των οποίων είναι οι Πράσινοι Πόροι, δηλαδή έσοδα από περιβαλλοντικά τέλη, πρόστιμα, εισφορές κ.λπ. Άλλες πηγές εσόδων μπορεί να περιλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις από προγράμματα και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε άλλο πόρο που προέρχεται από διεθνείς οργανισμούς και ταμεία περιβαλλοντικής ενίσχυσης, καθώς και κέρδη, τόκοι ή άλλα έσοδα που προέρχονται από τη συμμετοχή του Πράσινου Ταμείου σε άλλα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, όπως και χορηγίες και δωρεές από φυσικά ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, έσοδα από τη διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κ.λπ. (ν.3889/2010 ΦΕΚ Α΄ 182/14.10.2010).